Jak se zlepšit v kaligrafii? Pište denně s #kalivýzvami

Pokud s kaligrafií začínáte, máte krásně vyplněnou celou písanku a popsány archy papírů, možná nevíte, co dál. 
 
Vězte, že tady učení nekončí. Je třeba cvičit, cvičit a cvičit. Kaligrafie se učí jednoduše drilem. Snažte se denně napsat alespoň pár slov. 
 
A jak už jsem psala v článku Otázky a odpovědi, vhodným řešením je účastnit se výzev. Najdete velké množství aktuálních zahraničních výzev. Do Česka jsem kaligrafické výzvy jako první přinesla právě já v roce 2019, zanedlouho pokračovali i další. Každý krasopisec si je ohashtagoval různě. Ty mé se dají najít pod #kalivýzvy. Je to už ale přecejen dávno, mezitím jsem udělala "rebrand" značky a barev a tak se mi tehdejší výtvory nehodí do krámu.
 
Zresuscitovala jsem čtyři, které na mém profilu probíhaly a zpětně je přináším na trénink i vám. Můžete dále trénovat s použitím hashtagu #kalivýzvy a nebráním se ani označení.
 
Pokud se někdo s výzvami ještě nesetkal - nejde o nic složitého. Jednoduše postupujete den co den dle čísel ve výzvě a za každý den si krasopisně napíšete jedno slovo. Ať už trénujete Copperplate nebo gotiku, je to úplně jedno. Využíváte výzev k tomu, abyste každý den cvičili.
 
---
 

První krasopisná výzva - leden

Ta první se připravovala na leden roku 2019, kdy jsme trénovali všechna různá přídavná jména, která by ho mohla vystihovat. 
 
1
 
 

Druhá krasopisná výzva - únor

Druhá představovala trénink zdvojených písmen, které v českém jazyce nemají tak markantní zastoupení jako v angličtině, ale i přesto jsem se inspirovala a vypustila ji do světa. Trénujeme především napojování stejných písmen, což se nezdá, ale takovému začátečníkovi to opravdu dá zabrat. 
 
 
2
 
 

Třetí krasopisná výzva - březen

Březnová výzva spočívala v tréninku různých stylů. Zabrousili jsme tak do míst, kam se někteří předtím neodvážili. Nebo si naopak některé dny byli hodně jistí v kramflecích. Některé styly jste třeba viděli poprvé a museli si nejprve najít, o co vlastně jde. Já výzvu procházela společně s vámi a do stories na Instagramu dávala předlohy pro ty, kteří byli trošku ztracení. 
 
Tak si sami vyzkoušejte, kolik z 31 stylů ovládáte. 
 
3
 
 

Čtvrtá krasopisná výzva - květen

Ano, v dubnu jsme měli malý výpadek :D Výzvy pokračovaly až v květnu a květnem taky skončily, protože neměly velkého ohlasu. Tato ale byla asi nejnáročnější, protože byla zároveň i vzdělávací a velmi zapeklitá. Bylo třeba opravdu pozorně opisovat nové geografické názvy, které jsem pro vás nachystala. A nejen to, zároveň jsem výzvu spojila s procvičováním velkých písmen!
 
 
 
Vyzývám vás k dalšímu kolu, které završí 31. května nejdelší geografický název na světě. 
 
4
 
Jestli jste moc líní na to, abyste všechna slova vyhledávali, pak nevěšte hlavu! Připravila jsem krátký přehled pro ty z vás, kteří se chtějí lehko dozvědět něco málo o každém z připravených slov výzvy. Určitě jste si taky všimli, že jdeme hezky abecedně, jen na závěr měsíce si dáme typická česká písmena jako Č, Š, Ř, Ž a CH.
 
Jedenatřicet výjimečných celosvětově nepříliš známých míst, která se většinou pyšní nějakým tím nej, je:
 
  1. květen - Andamany jsou souostrovím v Bengálsku. Mezi Andamanami a Nikobarami se nachází největší záliv na světě.
  2. květen - Byzantion je pradávný název pro řecké město Konstantinopolis, kterým vede nejužší mezikontinentální průliv Bospor
  3. květen - Carhuasunta je řeka považovaná za zdrojnici vody pro nejdelší a nejvodnatější řeku světa - Amazonku
  4. květen - Desaguadero je bolivijská řeka, odtékající z jezera Titicaca a ústící do slaného jezera Poopó, zároveň se jedná o stejnojmenné město
  5. květen - Eisriesenwelt je největší ledová jeskyně nacházející se v Rakousku, probádaná délka činí 42 kilometrů
  6. květen - Fundy, jedná se o záliv v Severní Americe, kde nalezneš nejvyšší mořský příliv na světě, hladina moře se zde zvedá o neuvěřitelných 19,6 metru
  7. květen - Garabogazköl je záliv/laguna největšího jezera světa - Kaspického moře
  8. květen - Halmabera je jeden z ostrovů největšího souostroví světa - Malajského souostroví
  9. květen - Inari, jde o finské jezero, patřící mezi jedno z největších tamních jezer, která se do seznamu nej dostala díky největšímu soustředění jezer na jednom místě
  10. květen - Jogjakarta, v ní najdeme největší buddhistický chrám světa - Borobudur
  11. květen - Kerepakupai-Meru (jinak také Angel's Waterfall nebo Salto Angel) je venezuelský vodopád, se svými 979 metry se jedná o nejvyšší vodopád světa
  12. květen - Longyearbyen je nejseverněji položené město světa a nachází se v Norsku
  13. květen - Milford - novozélandský unikát, Milford Sound - nejvyšší mořské útesy, ve skutečnosti se jedná o fjord patřící do národního parku. Že má Nový Zéland fjord jsi nevěděl, že ne?
  14. květen - Nakwakto je nejrychlejší mořský proud! Já dosud znala jen Golfský, nikdy mě nenapadlo pídit se po názvech dalších proudů. Tento cestuje rychlostí 29,6 kilometrů za hodinu.
  15. květen - Ojmjakon zaznamenal nejvyšší absolutní výkyv teploty, jedná se o město v Rusku, kde nejnižší teplota byla -71,2 a nejvyšší 35 stupňů
  16. květen - Poopó bylo slaným jezerem v Bolívii, do kterého ústila nám již známá řeka Desaguadero, od roku 2015 kompletně vyschlo. No není to škoda?
  17. květen - Qomolangma - takto zní tibetský název nejvyšší hory světa - Mount Everestu! Znamená Matka světa. Zároveň jde o stejnojmennou přírodní rezervaci na severním úpatí hory. To už jsou informace, kterými se můžeš leckde blýsknout.
  18. květen - Rjúkju bylo postiženo nejvyšší vlnou světa. Stalo se tak roku 1771 a výška vlny se odhaduje na 85 metrů. Podle záznamů tehdy zemřelo 8 400 lidí!
  19. květen - Saimaa, jde o finské jezero, patřící mezi jedno z největších tamních jezer, která se do seznamu nej dostala díky největšímu soustředění jezer na jednom místě
  20. květen - Titicaca je nejvýše položené jezero světa, leží v nadmořské výšce 3 810 metrů. Bylo spojeno s již vyschlým jezerem Poopó.
  21. květen - Ucapali - jeden z tisícovky větších přítoků nejdelší a nejvodnatější řeky světa - Amazonky
  22. květen - Vestfjorden je nejmohutnější evropský fjord. Nejmohutnější, no ale jak tomu rozumět? Přívlastek nejmohutnější si zasloužil svou délkou - ohromujících 255 kilometrů - zasahující hluboko do pevninského Norska.
  23. květen - Waialeale - přestože se může zdát, že jde o oxymóron, Waialeale je sopkou na Havajských ostrovech a zároveň nejdeštivějším místem světa, kde průměrné roční srážky sahají na 12 090 mm a kde 350 z 365 dní v roce prší. Jméno sopky znamená "přetékající vodou".
  24. květen - Xingu - jeden z tisícovky větších přítoků nejdelší a nejvodnatější řeky světa - Amazonky
  25. květen - Yapura - jeden z tisícovky větších přítoků nejdelší a nejvodnatější řeky světa - Amazonky
  26. květen - Zion - původně název pevnosti, později hory, na které se tyčí město Jeruzalém (česky Sion)
  27. květen - Čerápundží - indické město s rekordními srážkami za měsíc - 9 299 mm
  28. květen - Řezno (nebo také Regensburg) je bavorské město zapsané mezi památky UNESCO s historií sahající až ke Keltům
  29. květen - Švábsko bylo rozsáhlé německé území datující svůj vznik do 10. století, dnes se zde mluví alemanskými dialekty (Španělsky Němec = Alemán. Náhoda? I think not).
  30. květen - Žitava - slovenská řeka nebo další německé město. Pohovoříme tentokrát o řece, ta se do historie zapsala tzv. Žitvarotockým mírem, a to proto, že u jejího ústí byla podepsána mírová dohoda mezi Osmanskou a Habsburskou říší
  31. květen - Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg - zde je to, myslím, jasné. Své nej si toto jezero (jinak také jezero Webster) vysloužilo svým dlouhým názvem, sestávajícím se celkem z 46 písmen. Jedná se o indiánský název, který už dnes nikdo nepoužívá, je nahrazen jménem Webster. Ale my si ho, čistě pro účely tréninku, napíšeme.
 
 

Slovo Závěrem

Velmi se těším na všechny vaše výtvory. Neberte výzvy jako něco, co se musí udělat, ale jako příležitost zlepšovat se v kaligrafii. Nebojte se svá slova zveřejňovat pod #kalivýzvy a užívejte si psaní. Samozřejmě jsem extrémně zvědavá, jak se popasujete se závěrečnou tečkou za květnem, Websterským jezerem. Tak hodně zdaru!
 
 
Julie
 
proužek shoptet2
 
 
Zpět do obchodu