Flortýnka a její kytice

Dnes bych Vám chtěla představit Kristýnu, která pod značkou Flortýnka tvoří svatební kytice, ale také váže květiny k jiným příležitostem. Potkala jsem ji na svatebním veletrhu, kde svou krásnou práci vystavovala a nejedna nevěsta se u jejího stánku zastavila a žádala si kontakt. Kiku jsem vyzpovídala, abych pro vás, milé nevěsty, zjistila ty nejdůležitější informace. 

 

  1. Řekni nám úvodem, jak ses k floristice dostala. 

Už od malička jsem díky svému okolí měla ke květinám vztah. A vlastně tím, že teď dělám floristiku se jen potvrdilo, že vazbu na květiny a zahradničení máme v rodině.

Studovala jsem střední zahradnickou školu v Ostravě. Po dobu studia jsem paradoxně neměla floristiku ráda a zaměřovala jsem se více na zahradní architekturu. Později jsem se ale dostala k možnosti brigádně pracovat v květinářství a tím se ve mně probudila floristka. Floristiku jsem také studovala na vysoké škole v Lednici.

  1. Kde přesně působíš a kam až své květiny dodáváš? Může si je objednat nevěsta z druhé strany republiky?

DSC04635Působím v Ostravě, svatby jezdím zdobit přímo na dané místo, ale pouze v oblasti Moravy. Nevěsty si ale můžou objednat například květinové náramky, hřebínky a podobně, které mám na svém eshopu, popřípadě mi napsat s konkrétním přáním na barvu a velikost.

  1. Jakým způsobem si u Tebe mohou nevěsty květiny objednat?

Kontaktovat mě mohou na mých webových stránkách přes email, zprávou na Instagramu nebo Facebooku.

  1. Nabízíš zajištění květinové výzdoby celého svatebního dne?

Ano, vše, co patří ke svatebnímu dni. Dělám výzdoby od těch malých např. jen vázičky na stoly, až po větší výzdoby podle přání.

  1. Co přesně tedy zvládneš navázat? Je něco, na co by sis netroufla?

 Asi není nic, na co bych si v rámci floristiky netroufla. Vždy se snažím nevěstám vyjít vstříc a všechno beru jako výzvu.

  1. S jakými květinami nejčastěji pracuješ?

DSC7235-scaledMoje nejoblíbenější jsou Eustomy, česky jícnovka. Je to květina, která hodně lidem připomíná malé růžičky. Na jednom stvolu má více květů a má dlouhou dobu trvanlivosti, což je ideální pro svatby, kdy květiny jsou většinou delší dobu bez vody. Mám ji i odzkoušenou v květinových náramcích, kde je pro mě vždy jasnou volbou.

  1. Jaké květiny jsou mezi nevěstami nejpopulárnější?

Už pár let jako největší trend ve svatbách jsou určitě luční květiny a hodně se objevují požadavky na eukalyptus, se kterým ráda pracuji i já, protože krásně v aranžmá vydrží po celý svatební den.

  1. A na kolik u Tebe nevěstu vyjde ten nejdůležitější prvek - její svatební kytice?

Nejde říct jedna cena, protože každá kytice se skládá z jiných květin a záleží i na vývoji cen na burze, kde květiny nakupuji. Například v posledních měsících v rámci celosvětového zdražování šly ceny květin bohužel nahoru.

Svatební kytice většinou vychází od 1000,-.  Pokud se nevěsta rozhodne i pro např. kytice pro družičky a svědkyni, tak je potom celková částka nižší, protože květiny nakupuji ve velkoobchodě, kde se květiny kupují po více kusech. Vždy cenu domlouvám s nevěstou podle návrhu kytice a pokud je pro ni cena vysoká, tak to dále upravujeme.

  1. Kolik času Ti navázání velké svatební kytice zabere?

Většinu času mi zabere očištění a příprava květin, pak samotné vázání kytice, pokud není nějak konstrukčně náročná asi okolo půl hodiny. Ale je pravda, že pak kolem kytice dlouho chodím, jestli vypadá dobře, aby byla co nejvíce dokonalá, přeci jen je to důležitý prvek svatby.

  1. Závěrem - co Tě odlišuje od konkurence?

S nevěstami jsem vždy v kontaktu a domlouváme vše do posledního detailu. Snažím se, aby každá kytice byla originální, nevěsty vždy poprosím, aby si vyhledaly fotky kytic, které se jim líbí, abych věděla jaký styl preferují, ale pak se snažím kytici udělat tak, aby byla něčím originální.  

 

Kristýnce děkuji za poskytnutí rozhovoru a věřím, že si ji teď najde o to víc nevěst, které se na ni obrátí a budou ve svůj svatební den okouzlené její prací.

DSC_8349

 

 

Zpět do obchodu